Thursday 6 September 2012

RESEPI BONDA- KARI IKAN PATIN

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan patin(sederhana bsr)
2 bungkus rempah kari ikan (cap apa pun xpa. Ikut kesukaan le)
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 sudu bsr halba campur
5 tangkai daun kari
2 sudu bsr asam jawa (perah ambil air)
6 biji bendi/2 biji terung bulat
3 biji tomato
Santan pekat (beli RM2 pun dah ckp)
4-5 cawan air
4 sudu besar minyak masak
garam
sedikit ajinomoto

Cara-caranya:
1. Cuci ikan, rendam dalam air garam + limau nipis selama 10 minit. bersihkan dan toskan
2.Sediakan bahan menumis. Mayang 5 ulas bwg merah, 3 ulas bwg putih + 3 tangkai daun kari + halba campur.
3.Sediakan rempah:- Bwg besar+3 ulas bwg putih ditumbuk dan campurkan dalam rempah.masukkan air sikit dan 2 tangkai daun kari.
4.Panaskan minyak dalam periuk.Tumis bahan menumis. Api jangan kuat.kacau sampai bawang jadi perang.
5.Masukkan rempah.kacau, tambah air setengah cawan.Api perlahankan. Kacau sampai naik minyak.Jaga jgn sampai rempah hangit ye!
6. Rempah dah btl2 masak bila naik minyak. So boleh masukkan 4 cawan air dan air asam jawa.Biar mendidih, masukkan ikan.Baik2 kacau nanti ikan patin hancur.Masukkan santan pekat.kacau perlahan-lahan kalau guna terung,masukkan terung sebelum ikan. kalau guna bendi boleh masukkan lepas ikan. tomato pun masukkan kemudian, nnti hancur.masukkan garam dan sedikit ajinomoto.
7.kacau skali skala.make sure api perlahan.Ikan patin mudah hancur, so pandai2 la mengacau kari kome tu!
8.Bila dah pecah minyak, boleh tutup api.Hidang dengan nasi putih and sambal jawa tu!

06092012
326Thurs

Wednesday 5 September 2012

Resepi Bonda-Sambal Jawa

Bahan-bahan:

3-5 biji tomato masak
20 biji cili padi
2 labu bawang putih
3 inci belacan
4 sudu besar minyak masak
gula 2 1/2 sd bsr dan garam secukup rasa

Penyediaan bahan:

Tomato dipotong dadu
Cili padi dihiris nipis
Bawang putih dimayang nipis/dicincang

Cara memasak:

Panakan kuali.
Masukkan minyak.Bila minyak panas, tumis bawang putih sampai perang.Masukkan cili padi dan balacan.Kacau sampai belacan hancur dan air kering dan naik bau.Masukkan tomato,gula dan garam secukup rasa.Kacau sampai tomato lembek,air kering dan sebati. Tutup api. Biar sejuk. Tumbuk guna mortar and pestel...(lesung batu ler)
Hidang dgn nasi panas and ulam pucuk ubi rebus atau apa2 ulam pun bolehla....
Try le...sedap oooo

05092012
912wed